2023 yılında Türkiye ve Çin arasındaki Bilim ve Teknolojide işbirliği fırsatları

2023 yılında Türkiye ve Çin arasındaki Bilim ve Teknolojide işbirliği fırsatları
Categories:

2023 yılında Türkiye ve Çin arasındaki Bilim ve Teknolojide işbirliği fırsatları hakkında size bilgi verebilirim.

TÜBİTAK ile Çin Halk Cumhuriyeti Bilim ve Teknoloji Bakanlığı (MOST) arasında Türk ve Çinli bilim insanları arasında ortak projeler desteklenmektedir¹. Bu projelere yurtdışı seyahat desteğinin yanısıra Türk tarafına talep edilmesi durumunda TÜBİTAK tarafından ayrıca araştırma desteği de verilebilmektedir¹.

Ayrıca İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Daimi Komitesi (COMSTECH) bünyesinde her iki yılda bir “Bilim ve Teknoloji” alanında bir dizi ödül verilmektedir². 2023 yılı için ‘Matematik’ ve ‘Fizik’ Alanlarında Yaşam Boyu Katkı Ödülleri ile COMSTECH 2023 Yılı Bilim ve Teknolojide Mükemmellik Ödülleri verilecektir². Bu ödüller için son başvuru tarihi 31 Mart 2023’tür².

Bunların yanında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi’ni hazırlamıştır³. Bu belge, Türkiye’nin “Milli Teknoloji Güçlü Sanayi” vizyonunu gerçekleştirmede yol haritasını sunmaktadır³.

TÜBİTAK-MOST işbirliği projeleri

Bu projeler, TÜBİTAK ile Çin Halk Cumhuriyeti Bilim ve Teknoloji Bakanlığı (MOST) arasında imzalanan bir protokol çerçevesinde yürütülmektedir¹. Bu protokolün amacı, Türk ve Çinli bilim insanları arasında bilimsel ve teknolojik işbirliğini geliştirmek ve ortak araştırma projelerini desteklemektir¹.

Bu projelere başvurmak için Türk tarafından en az bir üniversite veya araştırma kurumu ile Çin tarafından en az bir üniversite veya araştırma kurumunun ortak olması gerekmektedir¹. Ayrıca her iki taraftan da en az bir sanayi kuruluşunun proje ortağı veya destekçisi olması zorunludur¹.

Bu projelerde öncelikli olarak aşağıdaki alanlarda çalışmalar yapılması teşvik edilmektedir¹:

  • Biyoteknoloji
  • Yenilenebilir Enerji
  • Nanoteknoloji
  • Malzeme Bilimi
  • Uzay Teknolojileri
  • Bilişim Teknolojileri

Bu projeler için son başvuru tarihi 31 Aralık 2022’dir¹. Başvuru formu ve detaylı bilgi için https://www.tubitak.gov.tr/tr/kurumsal/uluslararasi/ikili-proje-destekleri/2533/icerik-basvuru adresini ziyaret edebilirsiniz.

Referanslar

3(1) 2533 – Çin Halk Cum. Bilim ve Tekn. Bakanlığı (MOST) ile İkili …. https://www.tubitak.gov.tr/tr/kurumsal/uluslararasi/ikili-proje-destekleri/2533/icerik-2533-cin-halk-cum-bilim-ve-tekn-bakanligi-most-ile-ikili-isbirligi-programi Accessed 3/16/2023.
(2) COMSTECH 2023 Yılı Ödülleri | TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA …. https://www.tubitak.gov.tr/tr/duyuru/comstech-2023-yili-odulleri Accessed 3/16/2023.
(3) T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. https://sanayi.gov.tr/2023-sanayi-ve-teknoloji-stratejisi Accessed 3/16/2023.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir